10/30/2012

Grinder



Generally, making perfect cups of espresso is not only dependedon skilled, experienced and expert barista. There are 4 elements,which is called 4M rule (in Italian style), that will strongly affect the taste.
 โดยปกติการชงกาแฟเอสเพรสโซ่ที่ดีและถูกต้องนั้น ความสำคัญอาจไม่ได้อยู่ที่ Barista ผู้ชงกาแฟซึ่งต้องมีทักษะ ประสบการณ์และความชำนาญในการชงแต่เพียงอย่างเดียว หากจะต้องอาศัยปัจจัยที่มีความสำคัญในการชงทั้ง 4ประการไปพร้อมกันด้วย นั่นคือกฏ 4M (ตามแบบสไตล์อิตาเลียน)


  1. Miscela (blend): Blending coffee beans/ การผสมเมล็ดกาแฟ
  2. Machinazion (mill): Milling coffee beans/ การบดกาแฟ
  3. Machina(machine): Espresso coffee machine/ เครื่องชงกาแฟเอสเพรสโซ
  4. Mano (man): Barista/ มนุษย์บาริสต้า
เครื่องบดเมล็ดกาแฟ 970513
In this issue, we will find out about grinder which is one of the significant factors in 4M rule. The size of ground coffee are consequently caused by grinder blade setting. Each size also needs specific brewing methods. The coffee machine should always be kept clean and in good repair, which is:
 ในบทนี้ผมจะขอยกเรื่องของเครื่องบด (Gender) ซึ่งเป็นองค์ประกอบหลักที่่สำคัญอีกส่วนหนึ่งตามกฏ 4M นั่นคือการปรับระยะของฟันบดที่ส่งผลต่อความหยาบละเอียดของผงกาแฟ ซึ่งความหยาบละเอียดที่ต่างกันก็เหมาะสมกับวิธีการชงกาแฟในแต่ละแบบด้วยเช่นกัน อีกทั้งการิสต้าจะต้องหมั่นตรวจเช็ค รวมถึงดูแลทำความสะอาดขสองเครื่องชงกาแฟให้อยู่ในสภาพที่พร้อมใช้งานอยู่เสมอเช่นกัน ซึ่งมีขั้นตอนในการดูแลรักษาโดยทั่วไปดังนี้

 1.  Hopper should always be kept clean.Each time you open the coffee bags, dark roasted or long-period stored coffee beans are exposed to the oxygen and naturally turn rancid. After putting cofffee beans, the hopper will coated by this odor. It is more appropriate to wash the hopper by daily.
 1.  การรักษาความสะอาดของโถใส่เมล็ดกาแฟ โดยธรรมชาติเมล็ดกาแฟที่มีการคั่วอยู่ในระดับที่ค่อนข้างเข้ม หรือแม้กระทั่งเม็ลกาแฟที่เก็บไว้นานๆ กาแฟจะคายก๊าซออกมา และเมื่อก๊าซนั้นสัมผัสกับกาอาศก็จะเกิดปฏิกิริยากลายเป็นน้ำมันเกาะบริเวณโถกาแฟ และทุกๆ ครั้งที่ใส่เมล็ดกาแฟ ลงไปในโถเมล็ดกาแฟก็จะทำให้กลิ่นเหม็นหืนติดอยู่ที่ตัว โถใส่เมล็ดกาแฟทุกวัน 

 2.  Doser should always be kept clean. It is better to wipe and brush all ground coffee away every time after using the machine or closing the cafe. Coffee can be considered as a food. Maintaining inproperly can spread out germs from many pests, so you should clean inside and outside the doser everyday.
 2.  การรักษาความสะอาด Doser ควรมีการเช็ดและปัดผงกาแฟออกทุกครั้งหลังจากการใช้งานหรือปิดร้าน เพราะกาแฟก็ถือเป็นอาหารชนิดหนึ่งเช่นกัน เมื่อทำความสะอาดไม่ดีเท่าที่ควรอาจเป็นแหล่งที่มาของเชื้อโรคจากพวกแมลงอื่นๆ ดังนั้นจึงควรมีการทำความสะอาดบริเวณด้านใน Doser และโดยรอบทุกวัน
Grinder Blade

 3.  Baristas or users should learn in detail of how to examine the burr conditions. The grinder blade's life span has been specified in each brand and model of grinders. It should be changed due to expired date because the edge can affect uniformity of ground coffee size. If it reduces sharpness, friction rate will cause higher heat. As a result, the coffee will smell smoky. Changing burr is usually when it reaches 300kg coffee
beans grinding.
 3.  สำหรับการตรวจสภาพฟันับด บาริสต้าหรือผู้ใช้งานควรมีการศึกษาคู่มือการใช้อย่างละเอียด เพราะเครื่องบดแต่ละยี่ห้อหรือแต่ละรุ่นนั้นได้มีการระบุอายุการใช้งานของฟันบดนั้นๆ ซึ่งเมื่อครบระยะเวลาการใช้งานควรมีการเปลี่ทยนใบมีดหรือฟันบด เพราะสภาพความคมขงอใบมีดมีความคมลดลง อัตราการเสียดสีจะทำให้เกิดความร้อนที่เพิ่มขึ้นตก็จะส่งผลให้เมื่อชงกาแฟออกมีจะมีกลิ่นเหม้นไหม้ และโดยปกติจะต้องเปลี่ยนใบมีดทุกครั้งเมื่อกผ่านการบดเมล็ดกาแฟประมาณ 300กิโลกรัม


No comments:

Post a Comment